Gebruiksaanwijzing

1. Gebruik de test op kamertemperatuur

2. Masseer uw vinger

3. Reinig uw vinger met het alcoholdoekje

4. Leg de hand op tafel en prik in uw vinger

LET OP:
De lancet/prikker is na gebruik niet meer werkzaam. (Prikt één keer)

5. Veeg de eerste druppel bloed van uw vinger

6. Zuig met de pipet wat bloed op

7. Plaats een goede druppel bloed op de cassette (S)

8. Voeg twee druppels buffervloeistof toe aan de cassette(s)

9. Lees na exact 15 minuten* het resultaat van de cassette

* Resultaten mogen na 20 minuten niet meer worden afgelezen

Resultaten interpreteren

Negatief
Er zijn geen SARS-CoV-2 antilichamen aangetroffen in uw bloed. Wij adviseren u de test na 2 á 3 dagen te herhalen.

Positief
Er zijn SARS-CoV-2 IgG antistoffen aangetroffen in uw bloed. Dit betekent dat u in het verleden besmet bent geweest met SARS-CoV-2 virus en dat u nog antistoffen in het lichaam heeft.

Positief
Er zijn SARS-CoV-2 IgM antistoffen aangetroffen in uw bloed. Dit betekent dat u actieve IgM antistoffen in uw bloed heeft en op dit moment besmettelijk bent.

Positief
Er zijn SARS-CoV-2 IgM en IgG antistoffen aangetroffen in uw bloed. Dit betekent dat u actieve IgM en IgG in uw bloed heeft. U bent herstellende van het SARS-CoV-2 virus maar er is nog wel kans dat u besmettelijk bent.

Ongeldig
Test is ongeldig, waarschijnlijk te weinig bloed of buffervloeistof aangebracht op de restcassette. Doe een nieuwe test en gooi de huidige weg.

Gebruikersadvies

Deze test moet gezien worden als een preventieve screening/indicator.

In geval van klachten/symptomen en om de meest een nauwkeurige uitslag te verkrijgen, adviseren wij de test 2 à 3 keer te herhalen in een tijdsbestek van ca. 9 dagen. Dit is nodig omdat de test antilichamen opspoort in het bloed. Het kan namelijk zijn dat u al wel besmet bent geraakt maar de test dit op eerste verzoek nog niet signaleert, omdat het lichaam nog bezig is met het aanmaken van de antilichamen. Het aanmaken van antilichamen gebeurt zodra het virus het lichaam binnenkomt. Het ene lichaam maakt heel snel de antilichamen aan, het andere doet er iets langer over. Door een tweede en/of een derde test te doen realiseert u een veiliger, nauwkeuriger resultaat. Nadien kunt u wekelijks testen of u tussentijds besmet bent geraakt.

Tot wanneer zijn de antilichamen zichtbaar in het bloed?

De antilichamen IgG worden door de test gemeten in het bloed. Deze tonen aan dat u in het verleden besmet bent geweest met het virus. Tot wanneer deze vindbaar zijn, is voor ieder lichaam anders. Dit kan variëren van een paar weken tot een aantal maanden.

Wat vindt de GGD en het RIVM van deze test?

Voor alle testen geldt dat geen van de corona testen 100% betrouwbaar is. Er worden op dit moment meerdere testen gekeurd. De Clungene test is wel al vrij gegeven voor verkoop in de US door de FDA.

Wat doe ik bij een positieve uitslag?

In het geval dat u positief test neemt u direct contact op met de GGD of een andere zorgprofessional zoals bijvoorbeeld uw huisarts.

Hoe betrouwbaar is de test?

De test is een indicatie en dient ook op die manier beschouwd te worden. Om de zekerheid zo groot mogelijk te maken moet men continue moeten blijven testen. Testen is namelijk altijd een moment opname, dit geldt voor elke type test. Om zekerheid te hebben en houden dient de test dus meerdere malen herhaald te worden. Wij adviseren dit wekelijks 1 a 2 maal te doen na het initiële advies van 3 maal in een periode van 9 dagen.  Bij twijfel neemt u altijd contact op met de GGD of uw arts.

Deze CE-goedgekeurde test wordt wereldwijd in vele landen gebruikt en is volgens meerdere testrapporten van gerenommeerde instituten betrouwbaar.

Deze testrapporten kunt u hier terugvinden.

Hoe betrouwbaar zijn coronatesten in het algemeen?

De PCR-test (de GGD wattenstoktest) en andere vermenigvuldigingstesten hebben een zeer hoge gevoeligheid. Ook is uitvoerig onderzocht of de testen niet reageren op andere virussen of bacteriën, zoals verkoudheids- en griepvirussen. Geen enkele medische test is 100% betrouwbaar in alle situaties.

Als je heel vroeg na een besmetting test, kan de test nog negatief zijn (dus dat je niet besmet bent met het virus), omdat het enkele dagen tot meer dan een week kan duren voordat er voldoende virus is in de cellen van je neus en keel. Er is dan nog niet genoeg virus om met de test te vinden.

Als je te laat test, als iemand al meer dan een week klachten heeft, kan het zijn dat het virus niet meer voldoende aanwezig is in de neus en keel. In dat geval is er weinig virus aanwezig en is er ook weinig kans dat iemand nog anderen zal besmetten.

Een test kan ook ten onrechte de uitslag geven dat je het coronavirus niet hebt als met de wattenstok niet goed genoeg slijm van de neus en keel is afgenomen, of omdat niet de juiste soort wattenstok is gebruikt.